Niespodzianka na obiad? Zachwyć się hummusem.

Hummus z ciecierzycy to ciekawe urozmaicenie w kuchni. Narodził się w krajach arabskich gdzie spożywa się go jako pastę do smarowania pieczywa. Wegańska potrawa zawiera dużo błonnika oraz białka (prawie 8 gram błonnika i 9 gram białka/100g.) Może posłużyć jako substytut ziemniaków. Jest wiele wersji hummusu, tutaj bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu (jak zawsze). Smakuje wyśmienicie, spróbujcie koniecznie.

Składniki:

200 gram ciecierzycy,
3 łyżki oliwy,
1 średnia cebula,
2 duże ząbki czosnku,
łyżeczka sezamu,
szklanka wody,
koperek/ pietruszka,
przyprawy: kurkuma, papryka słodka, sól morska, pieprz,
do dekoracji: sezam i siemię lniane.

Przygotowanie.
Ciecierzycę namoczyłam w wodzie przez noc (8-12 godzin) i gotowałam ok. 45 minut. Odstawiłam do ostudzenia. W tym czasie podsmażyłam drobno posiekaną cebulkę i czosnek na oliwie. Pod koniec dodałam pół szklanki wody i chwilę dusiłam. Ciecierzycę zblendowałam na jednolitą masę. Aby uzyskać jednolitą konsystensję dodałam 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek i wodę. Pod koniec hummus zblendowałam razem z cebulką i czosnkiem. Dodałam pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki soli morskiej, lyżeczkę sezamu oraz szczyptę pieprzu i koperek.

Smacznego!