W dniach 16-22 sierpnia zorganizowałam ”Vege Week” 🙂

Vege Vege….”VEGE WEEK”!

Przez tydzień czasu prezentowałam Wam smaczne kompozycje obiadów w wegetariańskim wydaniu.
Zdjęcia udostępniałam na swoim fan page na portalu społecznościowym Facebook (Facebook Justyna Marciniak Karate)
oraz na moim profilu na Instagramie (Instagram Justyna Marciniak)
Akcja miała za zadanie przybliżyć moim czytelnikom sposoby na smaczną, szybką i lekko fantazyjną kuchnię bez mięsa. Obiady w tym wydaniu nie muszą składać się z samej sałaty i przy odpowiedniej ilości kalorii są w stanie zaspokoić nasz wydatek energetyczny. Przy diecie opartej w szczególności na warzywach i owocach, należy zwrócić uwagę na dodatek roślin strączkowych. Mój ulubiony składnik to ciecierzyca lub soczewica z których dodatkowo można wykonać smaczne farsze, a przy okazji uzupełnić zasoby potrzebnego nam białka.

W zapowiedzi wydarzenia poinformowałam Was o krótkim podsumowaniu. W tym poście pojawią się zdjęcia oraz opisy wszystkich oryginalnych dań kuchni vegetariańskiej.
Zapraszam!

”VEGE WEEK”
tydzień kuchni wegetariańskiej…

Dzień 1.
Kompozycja: placek ziemniaczany,grillowane cukinia i bakłażan, kalafior gotowany na parze, pasta pomidorowa z chili i papryką czerwoną. Sałatka: kiełki, ser pleśniowy, awokado, papryka czerwona, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, oliwa, bazylia do dekoracji.

Dzień 2.
Kompozycja: kotleciki sojowe, kalafior gotowany na parze z posypką z bułki tartej i z masłem klarowanym, sałatka z rukolą, roszponką, papryką, oliwą i ogórkiem zielonym.

Dzień 3.
Kompozycja: obłędne roladki z cukinii z farszem warzywnym na bazie papryki, pomidora i ciecierzycy, kasza gryczana, buraczki, pasta pomidorowa z chili i papryką czerwoną, sałatka z pomidorem cherry, ogórkiem zielonym, oliwą i kiełkami.

Dzień 4.
Kompozycja: cudowne cannelloni w sosie beszamelowym z farszem pieczarkowym, surówka z marchwi, papryka żółta, czerwona, pomidorki koktajlowe.

Dzień 5.
Kompozycja: Tagliatelle z oliwkami, suszonym pomidorem i oliwą, sałata z pomidorem koktajlowym i ogórkiem zielonym, kiełki, chilli do smaku.

Dzień 6.
Kompozycja: tortilla wegetariańska z mąki kukurydzianej z farszem warzywnym (fasola, soczewica, pomidor, chilli, papryka, cebula, czosnek, przyprawy), guacamole (pasta z awokado z chilli, pieprzem i sokiem z cytryny), sałata, ogórek, sos winegret.

Dania przygotowywał Marek Zieliński, właściciel firmy ”Tori”.