Już sam olej lniany powinien mieć stałe miejsce w naszym jadłospisie. Zawiera wiele witamin i zdrowe nasycone kwasy tłuszczowe.

Właściwości.
Wywar najlepiej działa, gdy wypijemy go na noc. Odżywia błonę przewodu pokarmowego i regeneruje ją. Z praktycznego punktu widzenia, siemię lniane poprzez swe bogactwo w zdrowe tłuszcze, ”otłuszcza” jelita i pomaga w ich oczyszczaniu ze złogów. Usuwa zaparcia, pomaga przy wrzodach żołądka, reguluje procesy trawienne. Siemię lniane dodatkowo wykazuje świetne właściwości przy stanach zapalnych. Lekarze udowodnili, że przeciwdziała miażdżycy oraz nowotworom. Ale uwaga, siemię lniane jest kaloryczne! Jedna łyżka 10 gram zawiera ok. 45kcal. Jednak, na ”zdrowe kalorie” chyba można sobie pozwolić. Dodatkowa właściwość to cudowny wpływ na włosy. Podobno długotrwałe stosowanie siemienia lnianego pomaga nabłyszczyć i odżywić włosy od środka. Pisałam o tym w artykule ”Jak dbać o włosy” – zapraszam do przeczytania 🙂 Ziarenka siemienia lnianego, z uwagi na uwalniane właściwości, lepiej jest stosować ”mielone”. Można je kupić bez problemu w sklepach. Dodawaj je także to wszelkiego rodzaju sałatek.

Jak zrobić wywar:
1 łyżkę startego siemienia lnianego zalej szklanką gorącej wody i przykryj na 5 minut, aby powstał wywar. Odczekaj aż ostygnie i wypij. Możesz dodać listek mięty lub kilka kropel soku z cytryny.

Wypróbuj także:
Jednodniowy program oczyszczania za pomocą zielonego koktajlu: Koktajl Shreka