Ten omlet wraz z dodatkami rozpieszcza podniebieie. Zdrowy, bezglutenowy i w dodatku świetnie smakuję. Także dla dzieci.

Dziś rano, spontanicznie jak to bywa w mojej kuchni, wyszedł mi pyszny omlet. Z tego co akurat miałam pod ręką. Chcesz spróbować? 🙂 Rozsmakujesz się w słodkiej żurawinie a banan i pozostałe składniki dodadzą Ci mnóstwo energii. Omlet idealnie nadaje się na śniadanie, najlepiej podczas wytężonego okresu w pracy lub na treningach. Czas przygotowania: 10 minut, podaję ilość składników na jednego omleta.

Składniki na omlet:

1 jajko,
3 łyżki mąki gryczanej,
10 ml mleka,
3 łyżki wody,
szczypta soli (u mnie himalajska),
łyżeczka masła klarowanego do smażenia.

Składniki na 'farsz”:

pół dużego banana,
2 liście sałaty zielonej,
3 łyżki domowej żurawiny lub konfitury,
serek o smaku waniliowym 2 łyżki,
cynamon.

Składniki na omlet dokładnie wymieszaj. Podgrzej patelnię i roztop na niej masło klarowane. Nadmiar wytrzyj papierem kuchennym. Wylej masę na patelnię, podsmaż z jednej strony i przełóż szpachetką na drugą stronę. Poczekaj, aż się zarumieni. Następnie przełóż omlet na talerz. Nałóż na całą powierzchnię serek waniliowy (nie za dużo!), sałatę i cienko pokrojonego banana. Udekoruj na wierzchu żurawiną, bananem i dopraw cynamonem.

Smacznego!