Omlet gryczany z owocami to super sposób zarówno na drugie śniadanie, jak i podwieczorek. Mąka gryczana i wybrane, ulubione owoce tworzą wyśmienite danie.

Lubicie śniadania na słodko?Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie gryczany omlet. Nie dość, że jest bez glutenu, to świetnie smakuje.
Jak zapewne wiecie, przez nadmiar pracy niestety nie mam zbyt wiele czasu na długie gotowanie. Jednocześnie bardzo zwracam uwagę na to, co kładę na talerz. Stąd moje zamiłowanie do szybkich, prostych i sprawdzonych sposobów na posiłki. Dziś jeden z nich. Możesz zastosować dowolne dodatki – owoce świeże, mrożone albo twaróg z domową konfiturą. Tutaj proponuję omlet prosto z mojej kuchni 🙂

Składniki:

pół szklanki mąki gryczanej,
2 jaja,
50 ml mleka,
szczypta soli morskiej,
owoce: tu kiwi i garść truskawek,
łyżka jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
masło klarowane,
opcjonalnie: możesz dodać także łyżeczkę nasion Chia. Dlaczego? Sprawdź tutaj: Właściwości nasion CHIA

Przygotowanie:
Mąkę gryczaną, jaja, mleko i sól mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na patelni podgrzewamy masło klarowane (nadmiar wycieramy papierowym ręcznikiem). Gotową masę wylewamy na patelnię. Podsmażamy do ”ścięcia” i przekładamy na drugą stronę. Gotowy omlet wykładamy na talerz, dodajemy owoce. Polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy cynamonem (ewentualnie nasionami CHIA). Pychota!

Smacznego! 🙂